Parteneriate

Experienţa în derularea de proiecte, parteneriate şi activităţi de cooperare europeană

Participarea conducerii şcolii cât şi a unui număr mai mare de 37 cadre didactice la cursuri de formare continuă în domeniul managementului şcolar, educaţional şi instituţional prin C.C.D. Ploieşti, universităţi sau prin masterate au permis acumularea unei experienţe obiective în modul de accesare, contactare şi realizare de proiecte.
Şcoala a dezvoltat şi dezvoltă un parteneriat activ cu comunitatea locală (administrativ teritorială, culturală şi instituţională), cu 14 agenţi economici din domeniile silvic şi Prelucrarea lemnului, cu licee similare din ţară, cu instituţii de învăţământ superior, edituri şi muzee, cu şcoli / instituţii de învăţământ din străinătate (Italia şi Finlanda). 
Parteneriatul extern s-a derulat în cadrul unor proiecte – programe ca: PHARE TVET, Leonardo da Vinci, Erasmus, C.E.S. Germania, Tabăra Alsacia (2014). S-au avut în vedere schimbul de experienţă având ca tematică: ecologizarea regională, educaţia transfrontalieră, comunicare şi toleranţă interetnică şi interreligioasă, vizite de reciprocitate. S-au derulat trei proiecte POSDRU în parteneriat cu agenţia Fax Media Ploieşti şi Primăria Câmpina pentru formarea profesională a adulţilor în meseriile: tâmplar, parchetar, dulgher; iniţiere şi operare PC; iniţiere limba engleză.
În anul şcolar 2012-2013 şi 2013-2014 Colegiul Tehnic Forestier a dezvoltat noi contracte de parteneriat cu agenţi economici din profil ca Ocoalele Silvice Câmpina şi Tufeni, Direcţia Silvică Ploieşti, SC FORESTSILV, SC MICAFOR PROD SRL şi SC FIBEC Câmpina. În urma acestor colaborări Colegiul Tehnic Forestier a primit sponsorizări, 5mc cherestea de răşionase, bile brad pentru gard rustic. De asemenea elevii au putut participa la acţiuni de ecologizare, plantare puieţi, practică comasată la agenţi economici, concursuri pe specialităţi tehnice la nivel zonal şi naţional.
Cadrelor didactice li s-au pus la dispoziţie ofertele educaţionale ale M.E.N., universităţi sau instituţii de cultură. Profesorii şcolii au participat la cursuri de iniţiere privind accesarea sau înscrierea / participarea la proiecte / programe naţionale sau europene (U.E.). Prin aceste proiecte s-a îmbogăţit experienţa dezvoltării parteneriatului extern, achiziţionarea de echipamente pentru informatizare, material didactic şi echipamente tehnice pentru instruirea practică a elevilor.
Parteneriatul extern a cuprins şi participarea directorului, prof.dr.Râncu Gheorghe ca şi a altor trei profesori la comunicări, simpozioane sau sesiuni ştiinţifice la nivel naţional sau regional european. În iulie 2014 un grup de cadre didactice şi elevi au participat la Proiectul România-Franţa, Tabăra Alsacia.
 

Francezii de la Școala ”Chateau d’Angleterre”  au asigurat o vacanță de vis peste hotare pentru elevii câmpineni

 
12 elevi (fete si baieti) de la Colegiul Tehnic Forestier si Scoala Gimnaziala „A.I. Cuza”, insotiti de profesorii coordonatori Mariana Radu, Daniela Sovaiala, Alis Garbacea, Felicia Turosu si de directorul adjunct al colegiului, prof. Vali Serban au avut sansa sa viziteze Franta, la invitatia Scolii „Chateau d’Angleterre”, in perioada 7 – 22 iulie. Delegatia romana a ajuns la Strasbourg, unde a beneficiat de cazare si masa, gratuit, din partea scolii franceze.
Colaborarea dintre cele doua institutii dateaza din 2012, cand s-a realizat un Acord de Parteneriat pentru educatie intre Scoala Gimnaziala „A.I. Cuza” si Scoala Gimnaziala Sanatoriala, ca structura, pe de o parte si Scoala „Chateau d’Angleterre”, structura a Asociației Regionale de Specialitate pentru Educatie si Animatie (ARSEA) din Strasbourg, pe de alta parte. Un aport important pentru materilaizarea acestui acord l-a avut si Elena Bijiaoui Dula, verisoara consilierului local Marian Dula. Acordul de Parteneriat este intocmit pe mai multi ani, gandindu-se ca delegatia romana va fi gazda, din nou, in anul 2015
Programul Taberei a cuprins doua zile de lucru la Atelierele de tamplarie, vizite in Strasbourg si imprejurimi, o excursie de doua zile la Paris, o seara romaneasca, participarea la serbari populare de Ziua Frantei, intreceri sportive, o vizita la Parlamentul European.
Seara romaneasca a cuprins un spectacol de muzica si dansuri populare, cu membri ai ansamblului “Braduletul”, precum si preparate culinare traditionale. Toata delegatia campineana a purtat costume populare. La fel si un tanar francez de culoare, care la repetitii s-a alaturat dansatorilor romani.
La Paris au fost vizitate: cartierul Montmartre, Biserica Sacrée Cœur, Turnul Eiffel – noaptea, Muzeul Louvru, Gradinile Tuileries, unde au fost prezentate traditii militare de Ziua Frantei, Champs Elysee, Arcul de Triumf. In seara dinaintea sarbatorii nationale a Frantei s-a participat la Balul Pompierilor in Cazarma Montmartre.
Unul din cele mai emotionante momente a fost vizita la Parlamentul European din Strasbourg. Cele doua grupuri, francez si roman, au vizitat o parte din incaperile cladirii, inclusiv sala dezbaterilor in plen si scara elicoidala. Tinerii vizitatori au primit brosuri si materiale informative privind Uniunea Europeanã. Cativa tineri participanti si-au manifestat dorinta de a deveni functionari ai acestei institutii, ca reprezentant al Romaniei. La incheierea vizitei participantii s-au fotografiat la tribuna special amenajata pentru sefii de stat si de guvern.

Sursă: http://www.expresuldeprahova.ro